E-Group vloží 100 miliónov eur do energetických projektov v zahraničí

11.12.2014 Celý región

Bratislava 11. decembra (TASR) - Vyše 100 miliónov eur investuje do energetických projektov vo Fínsku, Nemecku a Poľsku slovenská spoločnosť E-Group, a.s. Firma tak napĺňa plán svojej rastovej stratégie.

Prvá časť investície vo výške 40 miliónov eur je určená na výstavbu veterných elektrární v južnom Laponsku s celkovým objemom 23,2 MW. Ďalších 60 miliónov eur pôjde na nové energetické projekty v spomínaných krajinách Európskej únie.

Výrazná expanzia na zahraničné trhy sa začala vstupom na fínsky trh v máji tohto roka. Kúpou spoločnosti Posion Energia odštartovala prvú fázu výstavby veternej elektrárne s výkonom 10 MW. Fínsky trh s obnoviteľnými zdrojmi energie je jeden z najkonkurenčnejších v EÚ. Krajina má na ne ideálne podmienky a zároveň aj jeden z najväčších záväzkov na ich realizáciu.

V súlade so svojím záväzkom plánuje Fínsko do roku 2020 vyrábať až 38 % energie práve z obnoviteľných zdrojov. Súčasný stav inštalovanej veternej energie v krajine je približne 459 MW a do konca roka 2015 odhadujú experti jeho zvýšenie na 1000 MW. Podľa prepočtu na spomínaný záväzok by celková kapacita veternej energie mala vzrásť na 2500 MW inštalovaného výkonu.

Za rovnako dobré trhy na investície do veternej energie sú odborníkmi považované aj Nemecko a Poľsko. Nemecko je známe svojím pozitívnym vzťahom k obnoviteľným zdrojom energie, keďže do roku 2022 chce zavrieť všetky svoje jadrové elektrárne. Podľa vládnych plánov sa bude súčasný stav 34.250 MW inštalovaného výkonu veternej energie výrazne zvyšovať. Plány poľskej vlády na zvyšovanie svojich 3390 MW inštalovaného výkonu sú síce menej ambiciózne, ale aj tu je priestor na rast.

E-Group, a.s., patrí do podnikateľskej skupiny okolo Jozefa Brhela. Tá v tomto roku okrem spomínaných projektov zavŕšila investíciu do ekologickej výroby lisovaných olejov v ČR. V realitách bol v tomto roku pre skupinu najvýznamnejší akcionársky vstup do hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave. Okrem toho pôsobí aj na finančných trhoch, kde sa zameriava hlavne na rozvíjajúce sa ekonomiky Ázie.
 

Vyberte región